1397/10/25 07:53
ماهی غنی از مواد آنتیاکسیدانی
اکسیدان ها و آنتی کسیدان ها
اکسیدان ها از طریق ایجاد رادیکالهای آزاد، آسیبهایی در طولانیمدت به بدن رسانده و بسیاری از بیماریهای مزمن را ایجاد میکنند. آنتیاکسیدانها از عواملی هستند که سلولها را در مقابل اکسیدان ها محافظت کرده و مانع از تخریب سلولی و آسیبهای مزمن ازجمله انواع سرطانها، بیماریهای قلبی، دیابت و... میشوند. تغییر سبک زندگی با فستفودها، استفاده بیاندازه از داروها و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و آلایندههای زیستمحیطی، از عوامل تأثیرگذار برای افزایش رادیکالهای آزاد است. بنابراین به سطح بیشتری از آنتیاکسیدانها نیاز داریم که با مصرف بیشتر غذاهای حاوی آنتیاکسیدان به دست میآید.
خواص آنتیاکسیدانی ماهی و آبزیان
ماهیها و سایر غذاهای دریایی یکی از منابع بالقوه و کاملاً طبیعی آنتیاکسیدان (پپتیدهای ضد اکسیدانی یا AOP) هستند. ماهی سرشار از موادی است که از آنتیاکسیدانهای اساسی بهحساب میآیند ازجمله ویتامین A،E،C مواد معدنی همچون سلنیوم و روی، کارتنوئیدها و....
کاروتنوئیدها: بهعنوان آنتیاکسیدانهای ویژه نقش مؤثری در جلوگیری از ابتلا به سرطان دارند. آستاگزانتین در ماهیان سرد آبی یکی از مهمترین آنتیاکسیدانهاست و در کاهش لکههای پوستی، افزایش سطح انرژی بدن، کمک بهسلامتی مفاصل و جلوگیری از بروز علائم اختلال بیشفعالی مؤثر است.
سلنیوم: دارای خواص آنتیاکسیدان است که به بدن در پیشگیری از آسیب سلولی در برابر رادیکالهای آزاد کمک کرده سلنیوم به پشتیبانی از سیستم ایمنی بدن نیز کمک میکند، عملکرد تیروئید را تنظیم میکند و میتواند به کاهش خطر سرطان پروستات و سرطانهای ثانویه کمک کند. سلنیوم در پیشگیری از آبمروارید و بیماریهای قلبی نیز نقش دارد.
روی: بخشی از سیستم آنتیاکسیدانی بدن است، لذا کمبود آن سبب اختلال در سیستم دفاعی آنتیاکسیدانی بدن و افزایش استرس اکسیداتیو میگردد.
ویتامین :C یک ویتامین محلول در آب و به عبارتی یک آنتیاکسیدان محلول در آب است. این ویتامین که بانام آسکوربیک اسید نیز شناخته میشود . این ویتامین به ویتامین E کمک میکند به شکل فعال خود بازگردد.
ویتامینE: بهعنوان مهمترین آنتیاکسیدان محلول در چربی عمل کرده و از تکثیر و انتشار رادیکالهای آزاد مخرب در غشاهای زیستی جلوگیری میکند. ماهی حاوی میزان قبل توجههای ویتامین E است که از کمخونی و آسیب اعصاب محیطی نتیجهی اثر تخریبی رادیکالهای آزاد است جلوگیری میکند.
ویتامینA: ویتامین A بهنوبه خود یک آنتیاکسیدان قوی است و رتینویک اسید (Retinoic acid) که مادهی شیمیایی موجود در آن است، نقش مهمی در رشد سلولی و تفکیک سلولهای سرطانی دارد. سرطانهای ریه، پروستات، سینه، مثانه، تخمدان، دهان و پوست میتوانند با کمک این ماده سرکوب شوند.
بنابراین با مصرف آبزیان مقدار قابلتوجه ای از آنتیاکسیدانها وارد بدن میشود که میتواند از بیماریهای مانند سرطان؛ بيماريهاي قلبي و عروقي؛ سكته مغزي؛ آلزايمر؛ آرتريت روماتوئيد (دردهاي مفصلي) ؛ ديابت نوع 2 و كاتاراكت (آبمروارید) ؛ پیری در پوست، نسوج بدن، مفاصل، چشمها، قلب و مغز؛ مشکلات شناختی مانند زوال عقل؛ از بین رفتن شبکیهی چشم جلوگیری کند.
نویسنده: سکینه ابراهیمی ، کارشناس ارشد شیلات.
اکسیدان ها و آنتی کسیدان ها
اکسیدان ها از طریق ایجاد رادیکالهای آزاد، آسیبهایی در طولانیمدت به بدن رسانده و بسیاری از بیماریهای مزمن را ایجاد میکنند. آنتیاکسیدانها از عواملی هستند که سلولها را در مقابل اکسیدان ها محافظت کرده و مانع از تخریب سلولی و آسیبهای مزمن ازجمله انواع سرطانها، بیماریهای قلبی، دیابت و... میشوند. تغییر سبک زندگی با فستفودها، استفاده بیاندازه از داروها و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و آلایندههای زیستمحیطی، از عوامل تأثیرگذار برای افزایش رادیکالهای آزاد است. بنابراین به سطح بیشتری از آنتیاکسیدانها نیاز داریم که با مصرف بیشتر غذاهای حاوی آنتیاکسیدان به دست میآید.
خواص آنتیاکسیدانی ماهی و آبزیان
ماهیها و سایر غذاهای دریایی یکی از منابع بالقوه و کاملاً طبیعی آنتیاکسیدان (پپتیدهای ضد اکسیدانی یا AOP) هستند. ماهی سرشار از موادی است که از آنتیاکسیدانهای اساسی بهحساب میآیند ازجمله ویتامین A،E،C مواد معدنی همچون سلنیوم و روی، کارتنوئیدها و....
کاروتنوئیدها: بهعنوان آنتیاکسیدانهای ویژه نقش مؤثری در جلوگیری از ابتلا به سرطان دارند. آستاگزانتین در ماهیان سرد آبی یکی از مهمترین آنتیاکسیدانهاست و در کاهش لکههای پوستی، افزایش سطح انرژی بدن، کمک بهسلامتی مفاصل و جلوگیری از بروز علائم اختلال بیشفعالی مؤثر است.
سلنیوم: دارای خواص آنتیاکسیدان است که به بدن در پیشگیری از آسیب سلولی در برابر رادیکالهای آزاد کمک کرده سلنیوم به پشتیبانی از سیستم ایمنی بدن نیز کمک میکند، عملکرد تیروئید را تنظیم میکند و میتواند به کاهش خطر سرطان پروستات و سرطانهای ثانویه کمک کند. سلنیوم در پیشگیری از آبمروارید و بیماریهای قلبی نیز نقش دارد.
روی: بخشی از سیستم آنتیاکسیدانی بدن است، لذا کمبود آن سبب اختلال در سیستم دفاعی آنتیاکسیدانی بدن و افزایش استرس اکسیداتیو میگردد.
ویتامین :C یک ویتامین محلول در آب و به عبارتی یک آنتیاکسیدان محلول در آب است. این ویتامین که بانام آسکوربیک اسید نیز شناخته میشود . این ویتامین به ویتامین E کمک میکند به شکل فعال خود بازگردد.
ویتامینE: بهعنوان مهمترین آنتیاکسیدان محلول در چربی عمل کرده و از تکثیر و انتشار رادیکالهای آزاد مخرب در غشاهای زیستی جلوگیری میکند. ماهی حاوی میزان قبل توجههای ویتامین E است که از کمخونی و آسیب اعصاب محیطی نتیجهی اثر تخریبی رادیکالهای آزاد است جلوگیری میکند.
ویتامینA: ویتامین A بهنوبه خود یک آنتیاکسیدان قوی است و رتینویک اسید (Retinoic acid) که مادهی شیمیایی موجود در آن است، نقش مهمی در رشد سلولی و تفکیک سلولهای سرطانی دارد. سرطانهای ریه، پروستات، سینه، مثانه، تخمدان، دهان و پوست میتوانند با کمک این ماده سرکوب شوند.
بنابراین با مصرف آبزیان مقدار قابلتوجه ای از آنتیاکسیدانها وارد بدن میشود که میتواند از بیماریهای مانند سرطان؛ بيماريهاي قلبي و عروقي؛ سكته مغزي؛ آلزايمر؛ آرتريت روماتوئيد (دردهاي مفصلي) ؛ ديابت نوع 2 و كاتاراكت (آبمروارید) ؛ پیری در پوست، نسوج بدن، مفاصل، چشمها، قلب و مغز؛ مشکلات شناختی مانند زوال عقل؛ از بین رفتن شبکیهی چشم جلوگیری کند.
نویسنده: سکینه ابراهیمی ، کارشناس ارشد شیلات.